BERLIJN - Politici in Duitsland hebben scherpe kritiek op het vonnis van de rechtbank in Kassel tegen de Duitse kannibaal Armin Meiwes die heeft toegegeven een man te hebben gedood en opgegeten. In het blad Welt am Sonntag zeggen politici van zowel de rechtse CDU als de linkse SDP dat ze de straf te laag vinden.

Meiwes, tegen wie levenslang is geëist, werd vrijdag tot 8,5 jaar cel veroordeeld. In theorie is het volgens het blad mogelijk dat de kannibaal na 4,5 jaar weer voorwaardelijk op vrije voeten komt. Omdat Duitsland geen wet tegen kannibalisme kent, stond Meiwes alleen terecht wegens moord uit seksuele motieven.

'Onverdraaglijk'

"Dit is een onverdraaglijk vonnis", aldus CDU-parlementslid Pflüger. "Ik vraag me af in wat voor land we leven, wanneer iemand die een ander in stukjes snijdt en dood laat bloeden, na 4,5 jaar weer vrij rond kan lopen, en dan veel geld kan verdienen door zijn verhaal te verkopen", aldus de parlementariër. De advocaat van Meiwes zei dat zijn cliënt in zijn cel zijn memoires gaat opschrijven en van diverse filmmaatschappijen al aanbiedingen heeft gehad.

Behandeld

Andere politici zeiden dat Meiwes niet mag worden vrijgelaten voordat hij psychisch is behandeld. "Als iemand die een ander heeft opgegeten in het openbaar erover denkt wanneer hij de volgende gaat opeten, dan is die man ziek", aldus Hans-Peter Kemper van de SPD.

Pervers

Psychologisch onderzoek wees uit dat de dader perverse neigingen heeft, maar gezond genoeg is om verantwoordelijkheid voor zijn daad af te leggen. Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung van zaterdag wilde de rechter de kannibaal naar een psychiatrische inrichting sturen, maar kon dat niet, omdat er onvoldoende bewijs zou zijn dat de kannibaal geestelijk gestoord is.

Meiwes houdt het erop dat hij iemands doodswens heeft vervuld. De advocaten van Meiwes pleitten voor een veroordeling wegens hulp bij zelfmoord, omdat het slachtoffer, Bernd Brandes, er zelf om zou hebben gevraagd opgegeten te worden. Meiwes heeft de dood het slachtoffer, een 42-jarige computerprogrammeur, op video vastgelegd. Brandes had gereageerd op Meiwes' oproep op internet. Tijdens het onderzoek bleek dat Meiwes in contact stond met ruim tweehonderd gelijkgezinden.

De kannibaal zelf claimde dat er duizenden zoals hij rondlopen. Meiwes zou minstens vijf aanbiedingen hebben gekregen van mensen die zichzelf wilden laten doden en opeten. Justitie is het ook niet eens met het vonnis en is in beroep gegaan tegen de uitspraak.