AMSTERDAM - Tijdens de voorrondes van het Songfestival is er gerommeld met de uitslag, aldus GeenStijl zaterdag. Volgens een anonieme bron wiens 'naam en reputatie' volgens GeenStijl 'onomstotelijk is vastgesteld' kunnen kandidaten voor 1600 euro 2500 stemmen kopen.

Kandidaten voor de zangwedstrijd zouden stemmen kunnen kopen met een speciale sms-computer, die bijvoorbeeld voor 1600 euro 2500 sms-jes verstuurt. De bron zegt: "Ik kan garanderen dat ik met 10.000 euro wel een finaleplaats had kunnen kopen. Het aantal sms'jes dat naar een programma wordt verstuurd, is namelijk helemaal niet zo hoog. Ik heb deze informatie van de sms-bedrijven, die dit redelijk nauwkeurig kunnen inschatten."

Volgens GeenStijl laat de TROS mensen nog stemmen terwijl de uitslag al bepaald is. "Terwijl de kijker bijvoorbeeld afgelopen donderdag nog bijna een uur lang per sms (40 eurocent per bericht) of telefoon (45 eurocent per minuut) kon stemmen, was de uitslag in de Pepsi-Stage al lang en breed bekend."

Een woordvoerder van de TROS zegt dat er enkele keren een balk in beeld gebracht is waarop stond wanneer het stemmen afgelopen was. "Het klopt dat de uitzending niet live was, maar laat ik het zo zeggen: we hebben ook niet verteld dat het niet live was", aldus een woordvoerder volgens GeenStijl. "Als mensen dan toch nog stemmen, moeten ze het zelf weten."

Birgit Jansen, woordvoerder van de Tros, zegt volgens persbureau Novum niets van dit soort praktijken te weten. "Als het gebeurt zou het heel vervelend zijn, maar ik vind het wel een vaag verhaal. Wie is bijvoorbeeld die anonieme bron?"

Ook zijn de voorrondes volgens de bron niet live. Jansen vertelt dat dit gedeeltelijk klopt: "Het eerste deel dat de kijker ziet is wel live, het tweede deel is opgenomen. We kunnen het publiek niet zolang in de studio laten zitten."

De finale is op 22 februari. Dan wordt bepaald wie Nederland mag vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Istanbul op 12 mei.

Reacties

De afgelopen twee donderdagen was ik met een team van mijn website voor en achter de schermen werkzaam bij het Nationaal Songfestival als pers. Er zijn me daar een aantal dingen opgevallen die totaal indruisen tegen de informatie die GS en de 'anonieme bron' hier geven.
Presentatrice Nance geeft duidelijk aan dat de lijnen 15 minuten (!) open zijn om te stemmen, daarnaast wordt er in een balkje op tv aangegeven dat de lijnen gesloten zijn. Mensen die daarna alsnog stemmen, krijgen netjes een smsje waarin staat dat stemmen niet meer mogelijk is. Van geldklopperij is dus geen sprake.
Dit verhaal is weer lekker opgeklopt. Het is gebaseerd op mensen die niet goed luisteren en niet goed kijken en een manager die niet tegen zijn verlies kan, terwijl hij het niet eens eerlijk heeft willen spelen.
Sietse Bakker