PRAAG - Bij de chemische fabriek Spolana in Neratovice in Tsjechië dreigt een ramp van grote omvang. De voorzitter van de commissie die de schade door de overstromingen moet onderzoeken zei zaterdag dat de lekkage van chloor tot een ramp kan leiden vergelijkbaar met het ongeluk met de kerncentrale in Tsjernobyl in .

In de fabriek waar vorige week al een chloorwolk ontsnapte, werd vrijdag de op een na hoogste alarmfase uitgeroepen nadat er opnieuw een wolk chloorgas was ontsnapt. De lekkages van Spolana, twintig kilomter ten noorden van de hoofdstad Praag bedreigen "veel mensenlevens" en kunnen een 'mini-Tsjenobyl' worden", aldus voorzitter Papez.

Woordvoerder Martinek van de fabriek deed de uitspraken van Papez af als "overdreven en te hard". Hij gaf echter wel toe dat "vele honderdeen kilogrammen chloor" de afgelopen dagen uit de fabriek waren gelekt en dat ongeveer tachtig ton vloeibaar chloor zijn weg had gevonden naar de Elbe.

Bovendien was het waarschuwingssysteem van Spolana dat in geval van nood de buurt moet alarmeren en dat vorige week buiten bedrijf was geraakt door het uitvallen van de electriciteit, nog altijd niet gerepareerd. Verwacht wordt dat het nog enkele dagen zal duren voordat het systeem weer werkt.

De Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken Gross verweet de directie van de fabriek zaterdag dat zij te laat had bekendgemaakt dat er opnieuw een chloorwolk was ontsnapt.

Nadat het chloor vorige keer uit de fabriek was ontsnapt, besloot de directie het opgeslagen chloor om te zetten in het minder gevaarlijke hypochloriet. Spolana wilde zo voorkomen dat een dergelijk ongeluk zich kon herhalen, maar dat was niet gelukt.

Naar aanleiding van de eerste chloorwolk had Greenpeace felle kritiek geuit op de Spolana-fabriek. Volgens de milieu-organisatie liggen er op het terrein zeer gevaarlijke stoffen, waaronder dioxine, opgeslagen en zijn daarvoor bijna geen veiligheidsmaatregelen getroffen.