PARIJS - Het kwijtraken van de triple A-status zou de problemen van Frankrijk wel groter maken, maar het is niet onoverkomelijk.

Dat zei president Nicolas Sarkozy van Frankrijk maandag in een interview met het Franse dagblad Le Monde. Als het gebeurt, zal de regering het hoofd koel houden, aldus Sarkozy.

Volgens kredietbeoordelaars vormen Franse banken een risico voor de kredietwaardigheid van Frankrijk, dat nu nog de hoogste status geniet: AAA. Maar Sarkozy wijst erop dat zij volgens de Europese Bankenautoriteit (EBA) minder kapitaal hoeven aan te trekken om aan de buffereisen te voldoen dan de Duitse banken.

Goed nieuws

Dat is volgens Sarkozy ''goed nieuws''. Hij voegde eraan toe dat geen cent overheidsgeld gebruikt zal worden voor het verhogen van de buffers.

De EBA maakte vorige week bekend dat de grootste Europese banken in totaal 114,7 miljard euro aan extra kapitaal nodig hebben om aan de strengere kapitaaleisen te voldoen. Voor de Franse banken gaat het om 7,3 miljard en voor de Duitse om 13,1 miljard.