AMSTERDAM - De Franse toezichthouder van het gokwezen heeft een onderzoek aangekondigd naar de uitslag van de wedstrijd tussen Dinamo Zagreb en Olympique Lyon.

Olympique Lyon won het duel in Kroatië met 7-1 en plaatste zich op basis van doelsaldo voor de volgende ronde van de Champions League. De Fransen bleven Ajax, dat met 3-0 van Real Madrid verloor, net voor.

''We zijn op dit moment zaken aan het controleren'', aldus een woordvoerder van ARJEL.

België

In navolging van de Franse gokautoriteit gaan ook de collega's in België onderzoek doen. Het Nederlandse OM wil vooralsnog geen onderzoek starten, omdat het voorval niet op Nederlands grondgebied heeft plaatsgevonden, meldde een woordvoerder van het OM tegenover NU.nl.

''We zetten vraagtekens bij bepaalde handelingen. Maar in deze fase hebben wij nog geen aanwijzingen dat er iets abnormaals is gebeurd'', aldus voorzitter Etienne Marique van de Belgische toezichthouder van kansspelen.

Belachelijk

Dinamo Zagreb heeft ontkend dat er sprake is geweest van omkoping. ''We doen een beroep op iedereen zich verre te houden van dit soort belachelijke beschuldigingen'', zegt de club donderdag in een verklaring. ''Ze zijn schandalig. We hebben een bedroevende wedstrijd gespeeld, dat is al erg genoeg.''

''Alle suggesties zijn een vernedering voor ons'', zegt Dinamo verder. ''Dit gaat ten koste van onze reputatie. Met een man minder zijn we in de tweede helft volledig weggespeeld door een sterke tegenstander. Dat is het.''

''Wanneer deze speculaties niet ophouden, is Dinamo genoodzaakt alle juridische stappen te zetten die nodig zijn om zich te verdedigen," waarschuwen de Kroaten de pers.

Knipoog

Na afloop van het duel werden er aan diverse kanten vraagtekens gezet bij de uitslag. Een knipoog van Dinamo Zagreb-verdediger Domagoj Vida naar de Lyon-aanvaller Bafétimbi Gomis leidde op internet tot verdachtmakingen over omkoping.

Zagreb kwam nog wel met 1-0 voor, maar speelde toen wel al met tien man omdat Jerko Leko in de 28e minuut met een rode kaart van het veld was gestuurd. Op slag van rust kwam Lyon nog langszij. Na de pauze stond Lyon binnen een kwartier op 1-4 en liep daarna uit naar een monsterscore van 1-7.

Gomis maakte in 7 minuten tijd drie doelpunten. Dat is de snelste hattrick ooit in de Champions League. Zagreb ontsloeg trainer Krunoslav Jurcic na afloop van het 'beschamende' duel.

Ajax

Ajax komt donderdagmiddag met een verklaring over de gebeurtenissen tijdens de wedstrijden in de Champions League van woensdag tussen Ajax en Real Madrid.

De Portugese arbitrage keurde in de Arena twee keer onterecht een treffer van de Amsterdamse club wegens buitenspel af. ''Wij waren al aan het uitzoeken of we iets richting de UEFA kunnen doen'', zegt een woordvoerder van Ajax. ''We kijken niet zozeer naar de twee fouten van de arbitrage in Amsterdam maar vooral naar de gebeurtenissen in Zagreb.''

UEFA

Rond de wedstrijd tussen Zagreb en Lyon heeft zich vooralsnog geen verdacht gokgedrag voorgedaan. Dat heeft de Europese voetbalbond UEFA na een eerste onderzoek met het eigen Betting Fraud Detections System (BFDS) aan het ANP laten weten.

''Tot nog toe heeft dit systeem geen ongewone wedpatronen laten zien rond de wedstrijden van woensdag die aanleiding geven tot een onderzoek'', aldus de UEFA.

Bekijk de samenvatting van de wedstrijd

Volg alle reacties op Twitter via NUlive