CAIRO - Tenminste 350 mensen zijn in de nacht van dinsdag op woensdag om het leven gekomen door een grote brand in een volle passagierstrein ten zuiden van de Egyptische hoofdstad Caïro. Dat heeft de onderminister van Volksgezondheid Ahmed Adel gezegd.

Bekijk video

Zeven wagons vatten vlam op zo'n zeventig kilometer ten zuiden van de hoofdstad. De trein, waarin een paar duizend mensen zaten, was op weg van Caïro naar Luxor. De machinist zou niet hebben gemerkt dat er brand was uitgebroken in de achterste wagons. Pas na zeven kilometer kwam hij erachter. De trein stopte in het dorp Al-Ayyat.

Veel mensen sprongen in paniek van de rijdende trein om aan het inferno te ontkomen. Reddingswerkers vonden langs het spoor de lijken van 44 mensen. Enkele passagiers overleefden de sprong. Zij raakten zwaargewond. Inmiddels zijn meer dan honderd lijken geborgen. Ongeveer 75 mensen raakten gewond en zijn naar ziekenhuizen in de buurt gebracht.

Alle slachtoffers, onder wie veel kinderen, hebben naar verluidt de Egyptische nationaliteit. Zij waren op weg naar het platteland voor de viering van het islamitisch offerfeest. De autoriteiten gaan ervan uit dat er zich in de trein nauwelijks buitenlanders bevonden, omdat hij geen luxe wagens of couchettes had.

De brand is volgens de plaatselijke politie veroorzaakt door de ontploffing van een gasfles die werd gebruikt om thee te zetten, of door kortsluiting.