NEW YORK - In het hoofdkwartier van de Verenigde Natiesin New York worden opnames gemaakt voor een speelfilm. Hollywoodhad decennialang tevergeefs geprobeerd daarvoor toestemming tekrijgen.

Ondersecretaris-generaal Shashi Tharoor van de VN zei donderdagdat het voor zover bekend de eerste keer is dat de organisatie,inclusief de secretaris-generaal en de voorzitters van deVeiligheidsraad en de Algemene Vergadering, toestaat dat in hetgebouw een speelfilm wordt opgenomen. De VN had een verzoek vanAlfred Hitchcock om er een deel van 'North by Northwest' uit 1959op te mogen nemen, afgewezen.

Moord

De film, met Nicole Kidman en Sean Penn, wordt geregisseerd doorSydney Pollack en krijgt de naam 'The Interpreter' (de tolk).Kidman speelt een Keniaanse VN-tolk die toevallig hoort dat eenmoord wordt beraamd op een Afrikaanse leider als die een toespraakhoudt in de Algemene Vergadering.

''Onder Kofi Annan proberen we voortdurend de organisatie teontsluieren en mensen een idee te geven wat de VN is en hoe dieeruitziet. We verwachten zo veel meer mensen te bereiken dan meteen publiciteitsactie die we zelf hadden kunnen ondernemen'',lichtte Tharoor toe.