SANTO DOMINGO - Zeker drie mensen zijn donderdag in deDominicaanse Republiek omgekomen toen betogers slaags raakten metveiligheidstroepen. De betoging vond plaats op de laatste dag vaneen twee dagen durende algemene staking. Die hadden de vakbondenuitgeroepen uit protest tegen het falende economisch beleid van deregering. Tientallen mensen raakten gewond.

De doden vielen in de hoofdstad Santo Domingo en in Santiago enSan Pedro de Macoris. Legerleider Jorge Radhames Zorrilla Ozuna zeidat de veiligheidstroepen niet proberen mensen te onderdrukken,maar dat zij slechts hun grondwettelijke taak uitvoeren en de ordehandhaven.

Forse loonsverhoging

De vakbonden, die gesteund worden door de werkgevers en dekatholieke kerk, protesteren tegen het beleid van presidentHipolito Majia. Zij eisen een forse loonsverhoging wegens deinflatie, die vorig jaar 43 procent bedroeg. Ook willen ze dat ereen eind komt aan de voortdurende uitval van elektriciteit, die deregering als bezuinigingsmaatregel hanteert.

De president noemde de staking 'inopportuun en gevaarlijk'.Volgens hem wordt de economische crisis er alleen maar doorverergerd.

De regering heeft tijdens de staking meer dan 75.000 militairenen politiemensen ingezet om de orde te handhaven nadat vorig jaarnovember tijdens een soortgelijke staking zeker acht doden warengevallen.

Armoedegrens

De centrum-linkse president Mejia kwam in 2000 aan de macht enzijn regering leek aanvankelijk de economische wind mee te hebben.Maar vorig jaar ging het slecht, mede als gevolg van hetfaillissement van twee banken, naar verluidt als gevolg vanomvangrijke fraude. Veel Dominicanen leven onder de armoedegrens.