DEN HAAG - Griekenland mag de toetreding van buurland Macedonië tot de NAVO niet blokkeren. Dat heeft het Internationaal Gerechtshof in Den Haag maandag bepaald.

Athene hield het lidmaatschap van Skopje tegen, omdat de twee landen ruziën over de naam van Macedonië. Over die naamskwestie spraken de rechters van het Internationaal Gerechtshof zich maandag niet uit.

Macedonië werd in 1991 onafhankelijk van het voormalige Joegoslavië. Het land wilde onder de naam 'Republiek Macedonië' lid worden van de Verenigde Naties, maar Griekenland maakte daar bezwaar tegen. Athene vreesde dat Macedonië een gelijknamige streek in het noorden van Griekenland zou opeisen.

Na lang getouwtrek werd besloten dat Macedonië voorlopig door het leven gaat als de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. Onder die naam mag het lid worden van internationale organisaties en Griekenland beloofde daar geen bezwaar tegen te maken. Dat Athene dat bij de NAVO-toetreding toch heeft gedaan, is dan ook in strijd met de afspraken, aldus het Internationaal Gerechtshof.