Caïro - De kiescommissie in Egypte gaat het opkomstpercentage van de parlementsverkiezingen opnieuw berekenen, nadat verslaggevers vraagtekens hadden gezet bij het percentage van 62 procent wat te hoog zou zijn.

Journalisten menen dat de berekening gebaseerd is op een onjuist aantal geregistreerde stemmers. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN vrijdagavond (lokale tijd).

Het gaat om de opkomst in Caïro en Alexandrië en zeven provincies. De voorlopige verkiezingsuitslag wordt naar verluidt zaterdag verwacht. De komende weken wordt in de resterende 18 provincies gestemd.

Het zijn de eerste verkiezingen sinds de val van president Hosni Mubarak. Tijdens zijn 30-jarig bewind waren de verkiezingen zo georganiseerd dat zijn partij eigenlijk niet kon verliezen. Veel kiezers namen daarom niet de moeite om te gaan stemmen.

Moslim Broederschap

De kiescommissie heeft nog geen percentages stemmen per partij bekendgemaakt. De partij van de Moslim Broederschap lijkt echter afgetekend winnaar te worden.

De ultra-orthodoxe salafisten van de beweging al-Nur zouden op 20 tot 30 procent van de stemmen kunnen rekenen, tot verrassing en afschuw van veel Egyptenaren. Ze vrezen voor hun vrijheid en de tolerantie in hun land.

Abu Ismail

De salafist Hazem Salah Abu Ismail is van plan om in juni mee te doen aan de presidentsverkiezingen. Hij zei donderdag op de Egyptische televisie verheugd te zijn over de verwachte uitslag.

Hij wijdde uit over zijn plannen met het land en stelde dat mannen en vrouwen op het werk van elkaar gescheiden zouden moeten werken. Ook moeten er op straat geen tekenen van affectie te zien zijn, zei hij. Verder wil hij een verbod op de productie en verkoop van alcohol.

De precieze verdeling van de 498 zetels wordt 13 januari bekendgemaakt.

Het nieuwe parlement moet een nieuwe grondwet opstellen. Als in juni een nieuwe president wordt gekozen, moet de militaire raad, die Egypte sinds februari regeert, de macht afstaan.

Lees alles over de Arabische Lete en de situatie in Egypte