AMSTERDAM - Het Nederlands Elftal treft komende zomer op het EK in Polen en Oekraïne Duitsland, Denemarken en Portugal als hoofd van groep B. 

Dat heeft de loting in Kiev vrijdagavond uitgewezen. Oranje speelt de drie wedstrijden in groep B in de Oekraïense stad Charkov.

Oranje speelt de eerste wedstrijd in groep B op 9 juni tegen Denemarken om 18.00 uur. Het tweede duel met Duitsland volgt op 13 juni om 20.45. De derde wedstrijd is op zeventien juni tegen Portugal om 20.45.

Polen, dat als organiserend land groepshoofd is van groep A, treft Tsjechië, Rusland en Griekenland. Het openingsduel is op 8 juni om 18.00 uur in Warschau tussen Polen en Griekenland.

Wereldkampioen Spanje speelt als hoofd van groep C tegen Italië, Ierland en Kroatië.

Oekraïne moet het in het de eigen hoofdstad Kiev als hoofd van groep D opnemen tegen Frankrijk, Engeland en Zweden.

Slechte herinneringen

Het Nederlands elftal begon het WK van 2010 in Zuid-Afrika ook met een wedstrijd tegen Denemarken, toen won Oranje met 2-0. In Duitsland treft Oranje de verliezend finalist van het EK 2008. Vorige maand werd de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk in een oefenwedstrijd in Hamburg afgedroogd door de Duitsers: 3-0.

Aan Portugal bewaart Oranje ook slechte herinneringen. Op het EK 2004 en WK 2006 werd het Nederlands elftal in de knock-outfase uitgeschakeld door de Portugezen, die momenteel met Cristiano Ronaldo een van de beste spelers ter wereld in de ploeg hebben.

Denemarken kwalificeerde zich als winnaar van groep H rechtstreeks voor het EK. De ploeg van bondscoach Morten Olsen hield Portugal 3 punten achter zich. De Portugezen rekenden in de play-offs af met Bosnië-Herzegovina (0-0, 6-2) en plaatsten zich zo alsnog voor het Europese titeltoernooi.

Perfecte kwalificatieserie

Duitsland zette een perfecte kwalificatieserie neer. De 'Mannschaft' van teamchef Joachim Löw won alle tien groepswedstrijden en maakte daarin bovendien liefst 34 doelpunten. Alleen Spanje slaagde er ook in zonder puntenverlies te blijven in de EK-kwalificatie.

Als Oranje bij de eerste twee in groep B eindigt, treft het in de kwartfinale een land uit groep A. Daarin zit onder meer Rusland, dat onder leiding staat van Dick Advocaat.

Ongunstig 

Voor Oranjefans die het Nederlands elftal ter plaatse willen ondersteunen is Charkov als speelstad geen gunstige uitkomst. De andere optie was groep C, wat zou betekenen dat de ploeg van Bert van Marwijk drie duels in de Poolse stad Gdansk moest spelen.

Deze stad ligt in het noorden van Polen, ruim duizend kilometer dichter bij Nederland. Ook voor Oranje zelf was Gdansk gunstiger, de ploeg verblijft gedurende het EK in het eveneens in Polen gelegen Krakow.

Lees alles over de EK loting op NUsport

Loting EK 2012