GRONINGEN/ROTTERDAM - De bouw van drie kolencentrales, één in de Groningse Eemshaven en twee op de Maasvlakte, kan doorgaan.

De Raad van State heeft woensdag de bezwaren van milieuorganisaties tegen de milieuvergunningen voor de centrales afgewezen.

Greenpeace en Natuur & Milieu voeren al jaren een juridische strijd tegen stroomproducenten RWE/Essent, E.On en Electrabel, die alle drie een kolengestookte elektriciteitscentrale bouwen. Zij menen dat de provincies Zuid-Holland en Groningen geen milieuvergunning hadden mogen afgeven omdat kolencentrales te schadelijk zijn voor het milieu.

Volgens de Raad van State zijn de voorschriften in de milieuvergunning over de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen streng genoeg en bevat de vergunning de best beschikbare technieken om de uitstoot van schadelijke stoffen zoveel mogelijk te beperken.

Tevreden

Energieproducent RWE/Essent is ''uitermate tevreden'' over de uitspraak van de Raad van State. ''Hoe dichter het hele proces bij de eindstreep komt, hoe mooier het is'', zegt woordvoerder Jeroen Brouwers.

Nagenoeg alle vergunningen die de stroomproducent nodig heeft, zijn volgens hem nu definitief. RWE/Essent moet nog wel een nieuwe natuurvergunning aanvragen bij de provincie Groningen, nadat de Raad van State in augustus een streep zette door de oude.

De uitspraak van de Raad van State over de milieuvergunning is het sluitstuk van een procedure die ruim vier jaar geleden begon.

De elektriciteitsproducenten investeren in totaal zo'n 4,6 miljard euro in de centrales, die vanaf 2013 (gedeeltelijk) in gebruik gaan.