DEN HAAG - De Onderwijsinspectie gaat de beschuldiging onderzoeken dat moslimscholen aanzetten tot haat. De voorzitter van de koepelsorganisatie van islamitische scholen noemde de beschuldiging "hartstikke belachelijk."

De Onderwijsinspectie is dinsdag een onderzoek begonnen. Staatssecretaris Adelmund van Onderwijs zette de inspectie aan het werk. De bewindsvrouw reageerde geschokt op een onderzoek van het televisieprogramma Nova. Eerder is de inspectie niet gebleken dat moslimscholen tot haat zouden aanzetten.

Volgens M. Douiyeb van de ISBO, de koepelorganisatie van moslimscholen, is lesstof met extremistische ideeën tenministe twaalf jaar oud en wordt die niet meer gebruikt.

Verder is het zeker zes jaar geleden dat islamitische basisscholen geld hebben ontvangen van fundamentalisten uit landen als Saoedi-Arabië.

Uit het Nova-onderzoek zou blijken dat tenminste tien van de 32 moslimscholen in Nederland extremistische ideeën in hun lesstof zouden verwerken. Politieke partijen zijn geschrokken van de resultaten van het onderzoek.

Straf

D66-lijsttrekker de Graaf zei in Maastricht dat de betrokken leerkrachten moeten worden gestraft en de scholen onder toezicht moeten komen. "Als leerkrachten blijven aanzetten tot haat, dan moet uiteindelijk hun onderwijsbevoegdheid worden ontnomen", aldus de D66-leider.

Als sprake is van strafbare feiten, zal ook het openbaar ministerie de beschuldigingen gaan onderzoeken. De scholen zouden het antidiscriminatie-artikel uit de Nederlandse Grondwet schenden. "Scholen die over de grens gaan, kunnen hun borst nat maken", dreigde Adelmund.

De SP vindt dat de staatssecretaris niet ver genoeg gaat. De partij vindt dat scholen zich niet door het bedrijfsleven mogen laten sponsoren. Zo wordt beïnvloeding door geldschieters voorkomen.

Volgens Douiyeb zijn de dubieuze lesmethoden in de begintijd van het islamitisch onderwijs binnengeslopen, omdat er nog geen ander materiaal voorhanden was. Die praktijken zijn inmiddels verleden tijd, aldus de voorman. Hij meldt dat de moslimscholen bereid zijn informatie te leveren en inzage te geven in de methodes die bij de godsdienstlessen worden gebruikt.

Om extra faciliteiten voor bijvoorbeeld godsdienstlessen en leerlingenvervoer te kunnen betalen, ontvingen scholen tot zes jaar geleden geld van rijke moslims, erkent Douiyeb. Hij stoort zich er echter enorm aan dat er oude koeien uit de sloot worden gehaald.

De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) presenteert woensdag een onderzoek naar extremistische incidenten op moslimscholen. Volgens de ISBO-voorzitter heeft hij al vaker met de BVD gepraat en gevraagd hem direct op de hoogte te stellen, mochten er wantoestanden op scholen worden aangetroffen.

/NIEUWS'Extremisme op moslimscholen keihard aanpakken'