DRIEBERGEN - Het verkeer liep donderdagochtend op veel plaatsen al vroeg vast als gevolg van gladheid door sneeuwval. Tussen zes uur en half negen deden zich op de snelwegen zeventien ongevallen voor met alleen materiële schade. Het ging daarbij om kop-staartbotsingen en slippartijen waarbij auto's tegen de vangrail tot stilstand kwamen.

Dat heeft een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) gezegd. "Gezien de omstandigheden past iedereen zich goed aan", zei hij. Rond kwart over acht stonden er zestig files met een totale lengte van ruim 400 kilometer.

Op verscheidene plaatsen stonden lange files. Op de snelweg A4 tussen Zoeterwoude-Dorp en de Schipholtunnel stond het verkeer over een lengte van 24 kilometer stil. Ook de A12 van Arnhem naar Utrecht liep vol. Tussen Oosterbeek en Maarn reed het verkeer over een afstand van 26 kilometer langzaam. Oorzaak was een betrekkelijk klein ongeval bij Maarn.

Windstoten

Het verkeer kan behalve van de sneeuwval ook last hebben van zware windstoten, vooral in de kustprovincies. Tijdens zware sneeuwbuien is het zicht bovendien zeer beperkt.

Top 3

De ochtendspits is beland op de derde plaats van de drukste spitsen aller tijden. Rond half negen stonden er 68 files met een totale lengte van 551 kilometer. Dat heeft een woordvoerder van de VerkeersInformatieDienst (VID) gezegd.

In Drenthe waren dertig ongevallen als gevolg van gladheid door sneeuwval. Veel auto's raakten in een slip en botsten tegen een boom, lantaarnpaal of andere obstakels. Niemand raakte gewond, aldus de politie.Schiphol

Ook het luchtverkeer heeft last van het weer. Schiphol heeft veel last van vertragingen maar ook luchthavens in andere landen kampen met dit probleem. Volgens een woordvoerster vertrekken veel vluchten gemiddeld een half uur later dan gepland.

De luchthaven had rond kwart voor zeven een landingsbaan en een startbaan in gebruik. Normaal zouden dat twee landingsbanen zijn. Volgens de zegsvrouw had dit vooral te maken met de wind.

De snelwegen zijn over het algemeen goed begaanbaar.