CAIRO - De belangstelling voor de eerste fase van de parlementsverkiezingen in Egypte lijkt groot te zijn.

Al voor de stemlokalen maandagochtend om 07.00 uur (Nederlandse tijd) opengingen, stonden bij veel stembureaus in de hoofdstad Caïro lange rijen stemgerechtigden te wachten.

De wachttijd kon nog oplopen, doordat veel lokalen later opengingen dan de bedoeling was door problemen van uiteenlopende aard. Daarbij ging het onder meer om de late aankomst van rechters die toezicht op de procedures moeten houden, en het ontbreken van stembiljetten.

Behalve in Caïro wordt maandag en dinsdag in de havenstad Alexandrië en in zeven provincies gestemd. De andere 18 provincies komen later aan bod.

Opkomst

De stembusgang is een gevolg van de val van het regime van president Hosni Mubarak in februari. Hij regeerde bijna 30 jaar lang met zijn Nationaal-Democratische Partij, die steevast de verkiezingen won.

De opkomst bij die verkiezingen was altijd laag. Zo kwam bij de laatste stembusgang onder Mubarak, in 2010, slechts een derde van de stemgerechtigden opdagen.

Illegale campagne

Een Nederlandse delegatie van de ChristenUnie heeft in Egypte bij de lokale politie een klacht ingediend over het illegaal campagnevoeren door partijen bij een stembureau in Caïro.

Het ging onder meer over het uitdelen van folders en over het geven van stemadviezen door de Moslimbroederschap. De politie heeft de flyeraars laten verwijderen, zegt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind vanuit Caïro.

Volgens Voordewind zijn partijen bij meerdere stembureaus actief met verkiezingsfolders. De ChristenUnie-delegatie constateerde al dat sommige stembussen in de ochtend al praktisch vol zaten.

Gefaseerd

De parlementsverkiezingen hebben gefaseerd plaats. In de periode tot 10 januari kiezen de Egyptenaren 498 leden van de Majlis al-Shaab (Volksvergadering). In de aanloop naar de verkiezingen waren er massale protesten tegen het militaire bewind, dat nu het land bestuurt. Daardoor kwamen zeker 41 mensen om.

De betogers willen dat de militairen vaart maken met democratische hervormingen en zijn teleurgesteld over de voortgang van de revolutie.

Zondag maakte de leider van het militaire bewind, veldmaarschalk Mohammed Hussein Tantawi, duidelijk dat het leger zich niet door de demonstranten onder druk laat zetten.

Achtergrond: 'Betogers Egypte zijn de angst ver voorbij'

Dossiers: Egypte en de Arabische Lente

Verkiezingen Egypte