LELYSTAD - De 30-jarige Almeerse bolletjesslikker L.W. is door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De man smokkelde halverwege vorig jaar twee keer bolletjes cocaïne naar Nederland. De aanhouding van de Almeerder zette de politie op het spoor van een grote smokkelbende.

Behalve de uitspraak tegen de bolletjesslikker maakte de rechtbank in Lelystad dinsdag nog twee beslissingen bekend in het zogenoemde Ananas-dossier over desmokkelbende. De 38-jarige Amsterdammer R.N. werd door de rechters vrijgesproken, omdat zij er niet van overtuigd zijn dat hij betrokken was bij drugssmokkel.

De 27-jarige Amsterdammer R.P. kreeg van de rechtbank acht maanden cel opgelegd, maar alleen voor het bezit van een machinepistool. De rechters achtten niet bewezen dat de drugs die in een politiebusje werden gevonden, inderdaad van P. afkomstig waren.

De politie hield in totaal zeker zestien verdachten aan voor betrokkenheid bij de smokkel van cocaïne of drugsbezit. Op de zitting van twee weken geleden maakte de rechtbank een begin met het dossier. Er werden toen drie zaken behandeld. De overige rechtszaken volgen later.