SANAA - De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh heeft zondag per decreet een bijna algehele amnestie afgekondigd voor alle personen ''die gekheid en vergissingen hebben begaan in de crisis''.

Met de crisis duidt hij op de uiterst gewelddadige periode van protesten tegen zijn regime sinds januari.

Hij tekende uiteindelijk afgelopen woensdag toch een akkoord over zijn vertrek van het met lijken bezaaide politieke toneel.

Daarmee gaf hij al zijn bevoegdheden op, maar zondag lanceerde hij desondanks het amnestiedecreet. De amnestie geldt volgens Saleh niet voor figuren die verantwoordelijk zijn voor de aanslag op zijn paleis in juni.

Daarbij raakte Saleh zeer ernstig gewond. Hij werd tot begin september in Saudi-Arabië verpleegd.

Vierde Arabische leider

Saleh regeerde Jemen 33 jaar. Hij is de vierde Arabische leider die dit jaar de macht kwijtraakt. Eerder gebeurde dat in Tunesië, Egypte en Libië. In ruil voor zijn vertrek kreeg Saleh de toezegging dat hij niet wordt vervolgd voor misdaden die onder zijn verantwoordelijkheid tijdens zijn regering werden gepleegd.

Jemen is het armste onafhankelijke land van de Arabische wereld. Als gevolg van het akkoord van woensdag kiest het op 21 februari een nieuwe president. Tot dan blijft Saleh formeel aan, maar zijn bevoegdheden zijn overgeheveld naar vicepresident Abdrabuh Mansur Hadi.

Bruut geweld

Veel mensen zijn omgekomen door bruut geweld dat tegen betogers is gepleegd. Het land kent ook al lange tijd stammentwisten en aanvallen van een groepje extremisten die zich tot het netwerk al-Qaeda rekenen.

Tijdens gevechten in het noorden van het land tussen sjiitische rebellen en soennitische strijders zouden dit weekeinde alleen al meer dan 20 mensen om het leven zijn gebracht. 

Alles over de onrust in het Midden-Oosten