KOPENHAGEN - Zelfs een matig gebruik van alcoholhoudende dranken verhoogt bij zwangere vrouwen de kans op een spontane abortus of een doodgeboren kind. Dat blijkt uit een Deens onderzoek dat dinsdag is gepubliceerd in de Deense krant Berlingske Tidende.

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de analyse van 25.000 zwangerschappen van vrouwen die niet drinken en vrouwen die met mate drinken. Vrouwen die veel drinken waren van het onderzoek uitgesloten.

Bij vrouwen met een redelijk alcoholgebruik, van vijf tot negen drankjes per week, is de kans op een spontane abortus 3,5 keer en de kans op een doodgeboren kind 2,5 keer zo groot als bij zwangere vrouwen die helemaal geen alcohol drinken.

"Verrassend"

De onderzoekers noemen het heel verrassend dat het risico van een doodgeboren kind zo hoog is. "We wisten wel dat alcohol de kans vergroot dat een baby te vroeg wordt geboren of bij de geboorte te weinig weegt.

Maar voor de eerste keer is nu aangetoond dat er ook een groter overlijdensrisico is", zo verklaarde dr. Ulrik Kesmodel van het Instituut voor Epidemiologie en Sociale Geneeskunde van de universiteit in Aarhus.

Stolsels

Volgens Kesmodel maakt het onderzoek duidelijk dat veel gevallen van sterfte bij de geboorte worden veroorzaakt door het optreden van stolsels in de placenta als gevolg van alcoholgebruik. Bovendien trekt de navelstreng zich samen, met als gevolg dat de foetus sterft door gebrek aan zuurstof.