ROTTERDAM - Drugsbaron Greg R. is vanuit Italië naar Nederland overgebracht om volgende week in Rotterdam bij zijn proces te kunnen zijn.

Dat heeft een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) donderdag gezegd naar aanleiding van berichten op Crimesite.nl en Misdaadjournalist.nl.

In Italië is 16 jaar cel tegen R. geëist wegens deelname aan een drugsorganisatie. In Rotterdam staat hij woensdag terecht omdat hij in 2008 2260 kilo cocaïne vanuit Brazilië naar Nederland zou hebben willen brengen.

De Nederlandse zaak tegen R. is eerder dit jaar grotendeels behandeld, aldus het OM, dat 6 jaar cel tegen hem eiste. Zijn advocaat heeft ook zijn pleidooi al gehouden.

Dossier

Op het laatste moment wilde de rechtbank echter nog stukken aan het dossier toegevoegd zien, waardoor de zaak is aangehouden. Op de zitting van komende woensdag wordt bepaald of nader onderzoek nodig is, of dat de zaak kan worden afgesloten.

In de tussentijd is R. aan Italië overgeleverd om daar berecht te worden. De Italiaanse justitie heeft 16 jaar gevangenisstraf tegen hem geëist en de rechter doet op 12 december uitspraak.

Italië

Volgens het OM gaat R. na de behandeling van zijn zaak in Rotterdam terug naar Italië. R. is in Nederland vastgezet, omdat hij in Italië vastzat. Als de Italiaanse strafzaak er niet was geweest, was Greg R. op vrije voeten geweest, omdat de rechtbank zijn hechtenis voor de smokkelzaak heeft geschorst.

Greg R. is de vader van Jesse R., die verdachte is in het grote liquidatieproces Passage dat in Amsterdam dient.