AMSTERDAM - De gewelddadige confrontaties tussen betogers en veiligheidstroepen in de Egyptische hoofdstad Caïro gaat woensdag een vijfde dag in.

Persbureau AP meldt op gezag van een betrouwbaar geachte lokale mensenrechtenorganisatie dat het dodental sinds de betogingen zaterdag een nieuwe fase ingingen, is gestegen tot 38. Het ministerie van Gezondheid houdt het op 29. Honderden mensen zijn al gewond geraakt.

De tienduizenden betogers op het Tahrirplein in Egypte hebben de handreiking van de militaire machthebber dinsdagavond afgewezen.

Voorman van de Opperste Raad van de Strijkrachten veldmaarschalk Mohamed Hussein Tantawi zegde dinsdagavond toe dat het leger, dat sinds de val van president Hosni Mubarak in februari van dit jaar het tijdelijke bewind voert, vervroegde presidentsverkiezingen zal uitschrijven. De stemming stond aanvankelijk gepland voor eind 2012, maar zal nu in juni volgend jaar worden gehouden.

De Egyptische demonstranten zijn boos om het feit dat de belofte om na de val van Mubarak belangrijke hervormingen door te voeren niet zijn nagekomen en eisen dat de huidige machthebber onmiddellijk opstapt.

Mubarak

President Mubarak moest op 11 februari onder druk van massale betogingen op het Tahrirplein in Caïro aftreden.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International haalde dinsdag in een rapport rapport hard uit naar de militaire machthebber. Het leger zet volgens Amnesty de onderdrukking die onder Mubarak begon voort, op sommige punten zou de mensenrechtensituatie zelfs achteruit zijn gegaan.

Zo is de gewraakte noodtoestand, die leden van het oude regime de vrije hand gaf om tegenstand dertig jaar lang de kop in te drukken, nog steeds niet afgeschaft en zelfsuitgebreid. Ook worden er nog steeds in grote getale militaire rechtszaken gehouden tegen burgers.

vanaf 28 november gaan Egyptenaren naar de stembus voor de parlementsverkiezingen, die in fasen zal worden gehouden.

Achtergrond: Revolutie ontglipte betogers Tahrirplein

Dossiers: Egypte en de Arabische Lente

Volg Twitterberichten over Egypte via NUlive