WASHINGTON/MANCHESTER - De Democratische senator John Kerry heeft dinsdag de voorverkiezing van zijn partij in New Hampshire gewonnen. Hij heeft volgens de eerste uitslagen de steun gekregen van circa 39 procent van de Democraten die meededen aan de voorverkiezing.

Kerry versterkt zo bij de Democraten zijn pas verworven positie als meest gewenste kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. De senator uit Massachusetts was afgelopen week ook al favoriet op de kiezersbijeenkomst van Democraten in de staat Iowa.

Howard Dean

De voormalige gouverneur van de aan New Hampshire grenzende staat Vermont, Howard Dean, werd dinsdag tweede met circa een kwart van de stemmen. De afgelopen zomer bij de Democraten op de voorgrond getreden Dean stelde in Iowa teleur. Maar hij was dinsdag in New Hampshire blij "een solide tweede" te zijn geworden".

Clark

De derde plaats in Democratisch New Hampshire gaat waarschijnlijk naar de generaal buiten dienst Wesley Clark. Die scoorde, nadat 64 procent van uitslagen waren verwerkt, 13 procent op de voet gevolgd door senator John Edwards uit North Carolina met procent. Edwards' collega uit Connecticut, senator Joe Lieberman, zou de steun van 9 procent van de Democraten in New Hamsphire hebben verkregen.

Naar schatting 180.000 Democraten hebben de kou in New Hampshire getrotseerd om hun voorkeur uit te spreken voor een presidentskandidaat.

Mijlpaal

Deze eerste voorverkiezing in een lange reeks is een belangrijke mijlpaal voor Democraten die een gooi naar het presidentschap doen. Het is strategisch waardevol in het relatief onbeduidende New Hamsphire te winnen.