EGYPTE - De Egyptische presidentsverkiezingen zullen eind juni 2012 worden gehouden. Dat heeft de voorzitter van de regerende Opperste Raad van de Strijdkrachten Mohamed Hussein Tantawi dinsdag gezegd.

De presidentsverkiezingen stonden eerder gepland voor eind volgend jaar of begin 2013.

Tantawi zei ook dat het ontslag van het huidige interim-kabinet onder leiding van Essam Sharaf is inmiddels geaccepteerd. De parlementsverkiezingen worden zoals gepland gehouden vanaf 28 november.

Volgens Tantawi is het leger niet uit op macht en is het desnoods bereid tot een referendum. Als het volk dat wil, is het militaire leiderschap volgens hem bereid om onmiddellijk op te stappen.

Eerder maakten Egyptische politici bekend dat de regerende militaire raad heeft ingestemd met de vorming van een Egyptische ''regering van nationale redding".

De politici zeiden dat na gesprekken met de legertop op dinsdag. Het leger en de politici zouden zijn overeengekomen dat de nieuwe voorlopige regering ''de doelen van de revolutie gaat uitvoeren", aldus een van de deelnemers aan de gesprekken.

Krachten

De militaire raad die in februari de macht van toenmalig president Hosni Mubarak overnam, had ''alle politieke en nationale krachten'' uitgenodigd voor het overleg. Daarmee hoopt de militaire regering de onlusten en betogingen van de afgelopen dagen te bezweren.

Veel mensen betogen al dagen in Caïro tegen de macht en het beleid van de militaire raad. De betogers, vooral conservatieve islamisten en jonge liberalen, vrezen dat het leger in het lopende democratiseringsproces de politieke macht probeert veilig te stellen. Bij pogingen de betogers hardhandig uiteen te jagen zijn sinds zaterdag tientallen doden gevallen.

Betogers

Dinsdag kwamen de betogers opnieuw in groten getale samen op het Tahrirplein, dat ook het centrum was van de protesten tegen Mubarak. Ze eisten dat de militairen onmiddellijk hun macht afstaan en lieten zich niet wegjagen door grote wolken traangas.

Dossier: Egypte

Lees alles over de Arabische Lente