LONDEN - De kans dat de Britse premier Tony Blair dinsdag toch ongeschonden uit het debat over collegegelden komt, is aan het begin van de zitting in het Lagerhuis gestegen. Een van de leiders van de rebellerende Labour-parlementariërs, Nick Brown, zei dinsdag tegen de krant The Guardian toch het regeringsplan te zullen steunen.

De regering dreigt een stemming over het plan voor collegegelden te verliezen, omdat een belangrijk deel van de Labour-fractie mogelijk tegen het voorstel stemt. Hoewel Labour een meerderheid van 161 stemmen in het Lagerhuis heeft, kan de regering verliezen wanneer 81 Labour-parlementariërs en de hele oppositie tegen stemmen.

Brown

Nick Brown zei tegen The Guardian dat de regering voldoende concessies heeft gedaan om het plan voor hogere collegegelden acceptabel te maken. Brown was de belangrijkste leider van de rebellerende Labour-parlementariërs en de verwachting is dat anderen zijn voorbeeld zullen volgen.

Lagerhuis

Wanneer het Lagerhuis het regeringsvoorstel wegstemt, zou dat pas de derde keer in een eeuw zijn dat een regering een dergelijke belangrijke stemming verliest. Labour heeft de grootste meerderheid in het Lagerhuis in de Britse parlementaire geschiedenis, met 408 van de 659 zetels. Daardoor zou het verlies voor Blair nog pijnlijker zijn.

Achter de schermen van Westminster is daarom de afgelopen dagen niet aflatende druk uitgeoefend op de afvallige Labour-parlementariërs. Met dreigementen en gepaai hebben de regeringsmedewerkers geprobeerd de schade tot een minimum terug te brengen. Blair en de vice-premier John Prescott voerden zelf dinsdagochtend nog gesprekken met de leiders van de Labour-rebellen.