AMSTERDAM - De verdachte van het steekincident op de Mgr. Hermusschool in Amsterdam zegt het slachtoffer te hebben neergestoken, omdat hij door de man zou zijn misbruikt en gedurende langere tijd zou zijn mishandeld. Dit maakte het Openbaar Ministerie dinsdag bekend.

Het misbruik zou hebben plaatsgevonden tussen 1975 en 1980. Het OM onderzoekt of het verhaal van de verdachte klopt, maar dat is niet eenvoudig, zegt een woordvoerder van het parket. "We kunnen het niet aan het slachtoffer vragen en het is meer dan twintig jaar geleden."

De 59-jarige medewerker van de school werd vrijdag neergestoken door een 35-jarige oud-leerling. Dit gebeurde buiten het zicht van de leerlingen van de school. De man onderging vrijdag een spoedoperatie en ligt sindsdien op de intensieve zorg van het VU-ziekenhuis. Zijn toestand wordt omschreven als "zorgwekkend."

De verdachte kwam maandag met zijn verklaring bij de rechter-commissaris. Deze besloot om de voorlopige hechtenis met tien dagen te verlengen. Dinsdag gingen de leerlingen van de Mgr. Hermusschool voor het eerst weer naar school. Maandag was de school nog dicht.