JERUZALEM - Een Israëlische oud-militair heeft toegegeven dat hij zich samen met andere soldaten schuldig heeft gemaakt aan het plunderen van Palestijnse bezittingen. De man deed zijn bekentenis zondag in een uitzending van de Israëlische radio.

De man, die onder de gefingeerde naam Danny een interview voor de radio gaf, zei dat de Israëlische militairen Palestijnse huizen hebben leeggeroofd tijdens de campagne afgelopen voorjaar op de Westelijke Jordaanoever. Tijdens die operatie doorzochten de militairen de Palestijnse huizen, omdat zich daar wellicht militanten schuilhielden die aanslagen wilden plegen.

"Tijdens die huiszoekingen was het regel dat het hoofd van het gezin ons begeleidde", aldus Danny. "Ondertussen doorzochten onze soldaten de andere kamers en namen ze spullen mee." De oud-militair liet weten dat de officieren van de plunderingen op de hoogte waren en er in een aantal gevallen ook bij betrokken waren.

Een andere militair, die anoniem wilde blijven, zei voor de Israëlische radio dat hij had deelgenomen aan het leegroven van een winkel in de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. De soldaten gingen er vandoor met onder meer elektrische apparatuur en waterpijpen.

Een woordvoerder van het leger liet weten dat een onderzoek wordt ingesteld naar 35 gevallen van plundering.