PARIJS - De Franse economie stevent af op een groeivertraging, maar niet op een recessie. De overheid doet er alles aan om de hoogst mogelijke AAA-kredietstatus te behouden. Dat heeft de Franse minister van Financiën, Francois Baroin, woensdag gezegd.

Een nieuwe bezuinigingsronde is volgens Baroin niet nodig. De eerder deze maand herziene begroting voor volgend jaar is afdoende om de verslechterende economie op te vangen. Door zorgen onder beleggers over de financiële situatie in het land zijn de rentes op Franse staatsleningen de laatste weken scherp opgelopen.

''We doen er alles aan om onze kredietwaardering te behouden om goedkoper te kunnen lenen’’, aldus de minister. In het derde kwartaal groeide de Franse economie met 0,4 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Voor 2012 komt de groei naar verwachting uit op 1 procent.

Moody's

Moody's, een van 's werelds meest invloedrijke kredietbeoordelaars, waarschuwde vorige maand dat het de Franse AAA-status de komende maanden gaat onderzoeken.

De organisatie voorziet een verslechterende schuldpositie van het land en zal bij de beoordeling veel laten afhangen van de fiscale en economische hervormingen die Frankrijk door kan voeren. Ook het effect van Franse noodsteun aan banken en andere eurolanden zal worden meegewogen.

De financiële markten volgen de stappen van de kredietbeoordelaars rond Frankrijk met argusogen. Een lagere kredietbeoordeling van het land zou betekenen dat de 'triple-A status' van het Europese noodfonds EFSF in gevaar komt. Dat zou tot gevolg hebben dat het fonds minder makkelijk geld kan ophalen.