AMSTERDAM - Therapeuten lokken met dromeninterpretatie en regressietherapie herinneringen aan misbruik uit, die niet noodzakelijk echt gebeurd zijn. Dat schrijft de Gezondheidsraad dinsdag in een advies aan minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid, melden Volkskrant en Trouw.

Volgens de raad moet er een beroepscode komen voor therapeuten, om te voorkomen dat bij patiënten fictieve herinneringen aan seksueel misbruik worden opgeroepen. Behandelaars zouden niet goed op de hoogte zijn van de nieuwste inzichten op het gebied van geheugenonderzoek. Nieuwe richtlijnen moeten riskante technieken als hypnose aan banden leggen.

Het aantal beschuldigingen en verstoorde familierelaties is volgens de Gezondheidsraad veel groter dan geregistreerd. Herinneringen gelden niet als juridisch feit en daarom moeten therapeuten zich onthouden van uitspraken over de betrouwbaarheid daarvan. In onder andere de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië bestaan wel al vergelijkbare richtlijnen voor de beroepsverenigingen.

De raad onderstreept dat hervonden herinneringen niet per definitie onwaar zijn, maar waarschuwt voor 'sturende' therapeuten die fictieve herinneringen uitlokken. Ongeveer eenderde van de behandelaars in de ambulante geestelijke gezondheidszorg passen deze omstreden technieken toe, bleek vorig jaar uit onderzoek.