AMSTERDAM - De Uitmarkt in Amsterdam heeft afgelopen weekeinde bijna een half miljoen bezoekers getrokken. Dit maakte de organisatie zondag bekend.

Vorig jaar kwam het aantal bezoekers iets boven de 500.000. Dit jaar viel het buitenprogramma van zaterdagavond grotendeels in het water door hevige regenval. Het openingsprogramma van vrijdagavond trok meer bezoekers en ook tijdens het mooie weer op zondag, werd iets van het verlies van de zaterdagavond goedgemaakt.

Afgezien van het slechte weer op zaterdagavond, toonde de organisatie zich tevreden over de 25e Uitmarkt. Maar juist het dansprogramma, dat een beetje werd gezien als het jubileumfeestje, moest vanwege de regen worden afgelast. Het leek de programmasamenstellers nog wel zo sprookjesachtig. Het Nationaal Ballet boven de vijver op een openluchtpodium met het Rijksmuseum op de achtergrond. Misschien dat het sprookje volgend jaar terugkomt.

Binnenpodia

De ervaring met het slechte weer is voor de organisatie reden om de binnenpodia te koesteren. "Er zal altijd een buitenfestival blijven, omdat dit ook een ander publiek trekt. Maar we willen liefst nog meer binnenpodia. Daarmee zijn we minder afhankelijk van het weer en sommige genres komen binnen simpelweg beter tot hun recht", aldus directeur Michiel Buchel.

Een genre dat het binnen beter doet is toneel. Dit jaar speelden gezelschappen voor het eerst complete voorstellingen. Een formule die aansloeg. "De eerste voorstellingen moesten nog een beetje op gang komen, maar al snel waren de zalen zo goed als uitverkocht", zei Buchel. Voor een toneelstuk moest wel 2 euro worden betaald.

"Daar werd aanvankelijk met verbazing op gereageerd. De portemonnee trekken op de Uitmarkt? Maar de maatregel kon toch op veel begrip rekenen. Een hele voorstelling is nu eenmaal iets anders dan hapsnap 20 minuten."