WILLEMSTAD - De Antilliaanse regering-Godett is gelijmd en kan verder regeren, maar vooralsnog zonder de steun van Sint Maarten. De National Alliance van William Marlin heeft de coalitie laten weten dat hij twijfelt. Hij wil bedenktijd om een aantal kwesties binnen zijn partij te bespreken.

Welke kwesties dit zijn, wilde Marlin niet kwijt. De Democratische Partij van Bonaire is wel toegetreden tot de regering en daarmee is de dreigende val van het kabinet-Godett afgewend.

Het kabinet heeft nu weer de steun van vijf partijen en de minimaal vereiste meerderheid van 12 van de 22 zetels in de Staten (het parlement). Dat maakte minister Ben Komproe (Justitie) namens de regering bekend. Hij bracht maandag direct na het beraad verslag uit aan de Antilliaanse gouverneur Goedgedrag.

Steun twee eilanden

De coalitie mist wel de steun van twee van de vijf eilanden van de Nederlandse Antillen. Op de vraag of het ontbreken van Sint Maarten en Saba in de regering voor de gouverneur acceptabel is, antwoordde Komproe: ,,Er is een regering en dat is voor de gouverneur reden tot tevredenheid.''

Twee weken geleden stapten de Patriottische Unie van Bonaire (UPB) en de Sabaanse partij WIPM uit het kabinet omdat FOL-leider Anthony Godett weigerde op te stappen als Statenlid. De partijen hadden dit geëist omdat Godett eind december werd veroordeeld tot een jaar celstraf wegens corruptie.

Niet alle partijen akkoord

Met het vertrek van WIPM en UPB verloor de coalitie haar meerderheid, maar direct werd contact gezocht met de Democratische Partij van Bonaire en de National Alliance van Sint Maarten. Zij tekenden tien dagen geleden een bereidwilligheidsverklaring, maar toch kwamen dus niet alle partijen tot een akkoord.

DP Bonaire zal de nieuwe minister van Onderwijs en de staatssecretaris van Jeugdzaken leveren. Zij nemen deze functies over van de UPB. De minister van Binnenlandse Zaken en Constitutionele Zaken, die door Sint Maarten zou worden geleverd, blijft voorlopig in handen van de Curaçaose partij PLKP.