APELDOORN - De muziek van volkszanger Frans Bauer wordt steeds vaker gedraaid op begrafenissen en crematies. Dat blijkt uit de lijst van populairste begrafenishits die Monuta, de grootste uitvaartverzekeraar van Nederland, dinsdag heeft bekendgemaakt.

Het Ave Maria voert de lijst van meest gedraaide nummers van aan. Frans Bauer staat drie keer in de top-50. 'Op rode rozen vallen tranen', 'De regenboog' en 'Bij ieder afscheid valt een traan' zijn nummers die veel Nederlanders graag horen tijdens hun rouwverwerking. In de lijst over 2002 stond Bauer slechts één maal.

Ede Staal

Opvallend is dat ook andere volkszangers een belangrijke positie in de lijst innemen. De Groningse troubadour Ede Staal is goed vertegenwoordigd met de nummers 'Donker West', 'Credo' en 'Mien Toentje'. Op nummer 21 staat André Hazes met Droomland. Piet Veerman bekleedt met 'Sailing Home' de 31e plaats en Jantje Smit is nog steeds geliefd met zijn evergreen 'Ik zing dit lied voor jou alleen'.

Traditionele liederen die al jaren onverschrokken in de top-50 staan, zijn het 'Ave Maria' (nummer 1), 'Waarheen waarvoor' van Mieke Telkamp (3), 'We'll meet again' van Vera Lynn (10) en 'Candle in the wind' van Elton John (18). Instrumentale werken die al jaren meegaan, zijn onder meer 'De vier jaargetijden' van Vivaldi (8), 'Morgenstimmung' van Edvard Grieg (10), 'Für Elise' van Beethoven (24) en de 'Bolero' van Ravel (32). Opmerkelijk genoeg werd het laatste nummer vorig jaar ook al uitgeroepen tot meest beluisterde muziek tijdens het liefdesspel.

De opmars van populaire of ingeblikte muziek tijdens uitvaartdiensten is het bisdom Den Bosch een doorn in het oog. Eind vorig jaar presenteerde bisschop Hurkmans een speciale brochure met duidelijke regels wegens de toegenomen spanning tussen persoonlijke wensen van de nabestaanden en de rooms-katholieke liturgie. Een cd van Frans Bauer past volgens het bisdom niet in een eredienst, levende muziek daarentegen wel.