BUENOS AIRES - De Argentijnse ex-dictator Jorge Videla is gearresteerd op verzoek van de Duitse justitie. Het Openbaar Ministerie in Neurenberg wil de generaal en twee andere hoge officieren vervolgen voor de dood van twee Duitsers tijdens zijn militair bewind. Ook de twee topmilitairen zijn opgepakt, is maandag in juridische kringen vernomen.

De Duitse justitie acht de drie medeverantwoordelijk voor de moord op Elisabeth Käsemann en Klaus Zieschank, die zich in Argentinië tegen de junta verzetten. Videla, die tussen 1976 en aan de macht was, en de twee andere officieren staan al geruime tijd onder huisarrest voor onder meer hun rol in de systematische ontvoering van kinderen van politieke tegenstanders.

Klaus Zieschank verdween spoorloos in maart 1976. Zijn lichaam werd zeven jaar later teruggevonden op de bedding van de Rio de la Plata. Een jaar na de verdwijning van Zieschank arresteerde de Argentijnse geheime dienst Käsemann. Volgens mensenrechtengroeperingen stierf zij twee maanden later aan de gevolgen van martelingen.