AMSTERDAM - T. Halbertsma, fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam, gaat niet in op het verzoek van zijn fractie om Rob Oudkerk als wethouder op te volgen.

"De verantwoordelijkheid voor mijn gezin en die voor mijn werk leiden ertoe dat ik thans niet in de gelegenheid ben om mij ter beschikking te stellen voor de functie van wethouder van onze stad", zo lichtte hij zijn besluit toe.

Stil

De PvdA-fractie vroeg Halbertsma vorige week Oudkerk op te volgen. Hij vroeg enkele dagen bedenktijd. Maandagavond deelde de fractievoorzitter zijn besluit aan de fractie mee. "Ze waren een beetje stil, maar ze begrepen het wel", zei Halbertsma over hun reactie.

Een week geleden moest Oudkerk als wethouder opstappen. De PvdA-fractie zei het vertrouwen in de eigen wethouder op, nadat zijn bezoeken aan prostituees en aan de tippelzone aan de Theemsweg naar buiten waren gekomen.

Directeur

Halbertsma is behalve fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam, ook directeur van een investeringsmaatschappij. Ruim twee jaar geleden had hij de zaken zo geregeld dat hij zijn werk zou kunnen combineren met het wethouderschap. De partij schoof toen echter D. Stadig naar voren.

Nu kwam het verzoek van de partij minder gelegen. Halbertsma liet de verantwoordelijkheid voor onder meer de sociale dienst en onderwijs in Amsterdam aan zich voorbij gaan.

Het is onduidelijk wie Oudkerk nu gaat opvolgen. De fractie gaf Halbertsma en J. Belinfante, voorzitter van de PvdA in Amsterdam, opdracht een geschikte kandidaat te zoeken. Volgens Halbertsma gebeurt dit zowel binnen als buiten de fractie.

Volgende week woensdag

De PvdA streeft ernaar voor volgende week woensdag, wanneer de gemeenteraad weer vergadert, een nieuwe wethouder te hebben. Halbertsma erkent dat de tijd krap is en zegt de zoektocht ook bovenal zorgvuldig te willen doen.