AMSTERDAM - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft begin december twee minderjarige vluchtelingen uit Sierra Leone naar Nigeria uitgezet. De jongens verblijven nu in een 'verkeerd' land, onder slechte omstandigheden.

Dat stelt de Stichting Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers Humanitas (SAMAH), die maandag e-mailcontact met de jongens heeft gehad. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie is het echter niet mogelijk dat de jongens naar een ander land dan het land van herkomst zijn uitgezet.

Doorreizen

Volgens directeur N. Boerebach van SAMAH hebben de jongens te horen gekregen dat ze vanuit Lagos (Nigeria) zelf moeten doorreizen naar Sierra Leone. Zij melden ook dat ze geen uniek geval zijn. Een jongen uit Tanzania en een jongen uit Jamaica zouden ook vanuit Nederland 'verkeerd' gedropt zijn in Nigeria.

Boerebach heeft Amnesty International gevraagd de jongens te bezoeken, omdat ze bang is dat ze anders verdwijnen. De belangenorganisatie van jonge vluchtelingen heeft het vermoeden dat Nederland stilzwijgende afspraken heeft met een aantal landen, waaronder Nigeria, om afgewezen vluchtelingen en illegalen uit te zetten naar een ander land dan het land van herkomst. Dit betreffende land geeft dan een eenmalig reisdocument af.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie verklaart nadrukkelijk dat Nederland zo niet te werk gaat. Volgens hem nemen landen geen mensen op die daar niet vandaan komen. Bovendien moet er bij de uitzetting van alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) opvang in het land van herkomst geregeld zijn. Het is volgens hem vaak lastig om te bepalen waar een vluchteling vandaan komt, omdat 80 procent zonder papieren naar Nederland komt.