ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft dinsdag een Armeense asielzoeker, de 33-jarige R. H, veroordeeld tot vier jaar cel. H. wurgde op 21 juli in Nijmegen midden op straat zijn eigen vrouw, omdat hij het niet langer kon verkroppen dat ze steeds meer haar eigen gang ging.

Tegen de dader was een celstraf van vijf jaar geëist. H. wilde graag terugkeren naar zijn geboorteland, maar zijn vrouw en kinderen voelden zich in Nederland steeds meer op hun gemak. Dat leidde tot spanningen en ruzies.

Op 21 juli kwam zijn vrouw terug van boodschappen doen. H., die volgens deskundigen lijdt aan waanstoornissen, stond haar op te wachten en bood aan te helpen met sjouwen. Toen de vrouw hem wegduwde, ontstak hij in woede. Hij sloeg en schopte zijn vrouw en wurgde haar tenslotte met een broekriem. Daarna sleepte hij haar aan de riem nog een paar meters achter zich aan.

Een bewaker van het asielzoekerscentrum in Nijmegen paste reanimatie toe, maar de vrouw overleed aan haar verwondingen. H. is tijdelijk geschorst uit de ouderlijke macht, omdat hij zijn kinderen (acht en elf jaar) wilde terugsturen naar hun geboortegrond. Naar verwachting zal H. na het uitzitten van zijn straf het land worden uitgewezen.

H. vluchtte in 1999 samen met zijn gezin vanuit Rusland naar Nederland. Het gezin woonde in het asielzoekerscentrum in Nijmegen. Het wachtte al tweeënhalf jaar op een officiële verblijfsvergunning.