
'Meer dan één partij nodig voor verandering Griekenland'
Op dit moment wordt er in Griekenland al enkele dagen druk onderhandeld over de vorming van een nieuw kabinet tussen de partij van de af te treden minister Papandreou en de oppositiepartij De Nieuwe Democratie.
Deze coalitieregering zal het land regeren tot verkiezingen op 19 februari en zal volgens de minister alle maatregelen uitvoeren die nodig zijn om de steun van het Europese noodfonds te blijven garanderen.
Kritiek
Volgens de minister is een coalitieregering echter ook na de verkiezingen noodzakelijk voor Griekenland. "Dit is een kritiek moment. We moeten de situatie in het land in het land stabiliseren. Er heerst sociale onrust in het land vanwege de bezuinigingen en er komen nog meer maatregelen aan.''
Volgens de minister is het echter nieuw dat verschillende partijen met elkaar om tafel zitten, wat lijkt te verklaren waarom de onderhandelingen langer duren dan voorheen werd gedacht. De onderhandelingen tussen de partijen duren nu al meer dan 3 dagen. Zondag werd de benoeming van een nieuwe premier nog aangekondigd voor afgelopen maandag.
Nieuw spel
"Dit is een nieuw spel. We hebben tot nu toe altijd de politiek gehad van confrontatie. We moeten daarin veel leren."
"Ik denk dat het onmogelijk zal zijn voor één partij in dit land om een meerderheid bij de komende verkiezingen te verkrijgen. Het is ons idee om ook daarna een coalitieregering te behouden. Maar mijn vrees is dat de oppositiepartij van Samaras dat niet wil."
Zware jaren
Papaconstantinou spreekt tijdens de persconferentie zijn steun uit voor Papandreou. "Hij heeft geprobeerd de politieke ideeën in Griekenland te veranderen. Het zijn twee zware jaren geweest. "
"We hebben gedaan wat wij dachten dat goed voor Griekenland. We hebben gedaan wat nodig was om in de eurozone te blijven, wat nodig was om niet failliet te gaan. Hij zal nu aftreden, maar de politieke leider van onze partij Pasok blijven."
Einde van latijn
Volgens de minister is het Griekse volk aan het einde van haar latijn. "Ik begrijp heel goed dat de mensen kwaad zijn. Mensen hebben hun inkomen zien halveren, en veel mensen zijn werkloos."
"We hebben een coalitieregering nodig om gegarandeerd te blijven van de steun van Europa, zodat het weer de goede kant op kan gaan in ons land. Ik hoop dat de oppositiepartij van Samaras zich dit blijft realiseren", zo roept hij dan ook op.