BERLIJN - Twee weken na het begin van de wateroverlast was in het grootste deel van het noorden van Duitsland het hoogwater van de Elbe grotendeels onder controle. Duizenden vrijwilligers waren zondag nog altijd in de weer om te zorgen dat de dijken het bleven houden tegen het langzaam dalende rivierwater.

Poolse, Britse en Franse soldaten werkten zij aan zij met hun collega's van de Bundeswehr. In totaal waren er zo'n 30.000 man op de been. Op verscheidene plekken moesten dreigende doorbraken worden voorkomen. In de omgeving van Bitterfeld is de zaak nog kritiek.

In verscheidene Duitse steden werden zondag missen gezegd om het moreel op te vijzelen. In Dresden in Saksen, een van de zwaarst getroffen steden in deze deelstaat, waren hiervoor enkele duizenden mensen bijeen. Zeker negentien mensen zijn in Saksen omgekomen sinds het begin van de overstromingen.

Doden

Het aantal doden in heel Duitsland staat op 26. De schade wordt geschat op vijftien miljard euro. Het gevoel van solidariteit onder de Duitsers is enorm. Alleen al bij het Duitse Rode Kruis is meer dan 60 miljoen euro aan giften binnengekomen, en het geld blijft binnenstromen.

In enkele Noord-Duitse staten is de staat van paraatheid nog van kracht hoewel de dreiging inmiddels is afgenomen. ,,We moeten waakzaam blijven. De Elbe slaapt niet, ze ligt op de loer'', aldus premier Platzeck van Brandenburg. De Elbe voert nog altijd grote hoeveelheden water aan.

Mallorca

Zaterdag veroorzaakte hevige regenval grote problemen op het vakantie-eiland Mallorca. Op een deel van het eiland in de Middellandse Zee viel de stroom uit. Meer dan tien vliegtuigen met toeristen moesten uitwijken naar Menorca en Ibiza. Vooral de hoofdstad Palma kreeg het zwaar te verduren. Ongeveer 30.000 woningen zaten geruime tijd zonder electriciteit. Een visser en twee dagjesmensen kwamen om het leven.

Ook elders in Spanje was het beestenweer. In de omgeving van Valencia, maar ook in Alicante en Murcia, kwam het water met bakken uit de lucht. Bij Valencia moesten zo'n 200 campinggasten worden geëvacueerd.

Noord-Afrika

Verder naar het zuiden regende het ook fors. In Algerije waar het al dagen giet, kwamen dit weekeinde zeker elf mensen bij overstromingren om het leven. Duizenden mensen werden dakloos doordat hun hun woning geheel of gedeeltelijk instortte. Verscheidene dorpen moesten worden ontruimd.