JERUZALEM/GAZA - Zes Palestijnen zijn in de nacht van maandag op dinsdag om het leven gekomen toen Israël vergeldingsacties uitvoerde voor zelfmoordaanslagen die maandag vier Israëliërs het leven kostten. Ook gebouwen van Palestijnse veiligheidsdiensten moesten het ontgelden.

Drie Palestijnen, onder wie een veertienjarig meisje, kwamen om door een ontploffende tankgranaat tijdens een inval van de Israëlische strijdkrachten in de omgeving van de plaats Khan Younes in het zuiden van de Gazastrook.

Een 34-jarige man en een 25-jarige vrouw werden in het vluchtelingenkamp Balata bij Nablus gedood door Israëlische kogels. Zes anderen raakten gewond. Ook werd afgelopen nacht een Palestijn doodgeschoten in de omgeving van de joodse nederzetting Gush Katif.

Raket

Kort na middernacht bestookten Israëlische vliegtuigen twee gebouwen van de Palestijnse veiligheidsdiensten. Op de Westelijke Jordaanoever verwoestte een raket het hoofdbureau van politie in de wijk Al-Tira van de stad Ramallah. Volgens Palestijnse functionarissen raakte bij deze acties niemand gewond.

In het vluchtelingenkamp Rafa in het zuiden van de Gazastrook vernielden Israëlische bommen een deel van een complex van de veiligheidsdiensten. Het is niet bekend of daarbij slachtoffers zijn gevallen.

EU-politiek

De Europese Unie slaagt er ondertussen niet in een gezamenlijke politiek tegen de strijdende partijen in het gebied te bepalen. Niettemin reist EU-buitenlandcoördinator Javier Solana aan het eind van deze week naar het Midden-Oosten.

Na afloop van een ontmoeting van EU-ministers van Buitenlandse Zaken maandag in Brussel, lieten verscheidene minsters nog weten dat er geen nieuwe initiatieven moeten worden ontplooid, en dat alle EU-zetten moeten worden gecoördineerd met de Verenigde Staten.

Standpunten

Tijdens de bijeenkomst bleek ook dat onder andere Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië niet willen dat de EU een hard standpunt inneemt over onder meer de erkenning van een Palestijnse staat.

Tegelijkertijd groeit de kritiek op het compromisloze en keiharde beleid van de Israëlische premier Sharon. Een groep invloedrijke reservegeneraals en veiligheidsdeskundigen, verenigd in de 'Raad voor Vrede en Veiligheid', kondigde maandag aan een campagne te beginnen voor onmiddellijke terugtrekking uit een groot deel van de Palestijnse gebieden. Israël zou daarna de Palestijnse staat moeten erkennen en vredesbesprekingen moeten houden met de regering van deze staat.

/DOSSIERMidden-Oosten