BOEKAREST/ATHENE - IJzige temperaturen en sneeuwstormen hebben dit weekeinde in Roemenië en Duitsland aan zeker negen mensen het leven gekost. Honderden dorpen in grote delen van Europa zitten zonder elektriciteit.

In Roemenië zijn dit weekeinde zeker zes doden gevallen. Volgens Roemeense kranten zijn sinds vrijdag honderden automobilisten op de wegen gestrand. Soldaten vonden een man dood in zijn auto. Hij had ruim tien uur gewacht nadat hij een ambulance had gebeld. In de districten Neamt en Vaslui zijn vier mannen en een vrouw dood gevonden onder grote hopen sneeuw. Frankrijk maakt zich inmiddels op voor hevige sneeuwstormen.

In Duitsland kwamen zondagavond bij Freiburg een 26-jarige man en een achtjarig meisje om bij een verkeersongeval. In Mölln stierf een 47-jarige man nadat zijn auto frontaal tegen een andere was gebotst. Ook maandagochtend was het glad op de Duitse wegen. Dat was ook het geval in Oostenrijk.

Het slechte weer zorgde er in Griekenland voor dat tientallen dorpen op de eilanden en het vasteland zonder stroom kwamen te zitten. Vanaf de havensteden Pireaus en Rafina zijn de veerdiensten gestremd. Helikopters brachten voedselvoorraden naar dorpen in het noorden van het land. De wegen daar waren onbegaanbaar geworden. In enkele steden blijven de scholen dicht.