AMSTERDAM - Een KLM Boeing 747, die vanuit Paramaribo onderweg was naar Amsterdam, heeft maandagochtend een voorzorgslanding gemaakt in het Spaanse Santiago de Compostela na een brandmelding in het vrachtruim. Het bleek loos alarm te zijn. Dat meldt KLM-woordvoerder Bart Koster.

Vlucht KL 0714 werd om 8 uur op Schiphol verwacht. Echter na een brandmelding in het voorste vrachtruim besloot de bemanning een voorzorgslanding te maken. Het toestel werd om 8.45 uur op het vliegveld van Santiago de Compostela in Noord-Spanje aan de grond gezet. Na onderzoek bleek het te gaan om een valse melding.

Volgens Koster zijn wel alle gebruikelijke procedures gevolgd, zoals het activeren van de sproei-installaties. De ongeveer 400 passagiers zijn op het Spaanse vliegveld opgevangen in de passenger terminal. Vanuit Amsterdam is momenteel een Boeing 767 onderweg naar Spanje met een nieuwe bemanning, die het gestrande toestel naar Schiphol moet vliegen. De nat geworden vracht, bestaande uit groente en fruit, zal naar het lege toestel overgeheveld worden.

NOS-Teletekstpagina 757 met de aankomsttijden op Schiphol meldt dat de vlucht om 17.30 uur wordt verwacht.

Aan boord van het vliegtuig heerste geen paniek tijdens de noodlanding, maar de passagiers waren wel in de veronderstelling dat de situatie zorgelijk was. Volgens Henk Pengel, die telefonisch contact heeft gehad met zijn broer die aan boord was, was er sprake van een harde landing en hadden de reizigers bij het uitstappen geen tijd om hun handbagage mee te nemen.