LONDEN - Amerikaanse wetenschappers hebben bejaarde ratten een spectaculaire verjonging laten ondergaan door de diertjes een mengsel van twee normaal verkrijgbare voedingssupplementen te geven. "Door de combinatie van deze twee supplementen dansten deze bejaarde ratten de macarena", zei onderzoeker Bruce Ames van de Universiteit van Californië in Berkeley tegen de BBC.

Het effect van de natuurlijke stoffen was zodanig dat de onderzoekers spreken van een doorbraak. "Het leek alsof een 75- tot 80-jarige zich gedroeg als iemand die tientallen jaren jonger was." De bij het onderzoek gebruikte ratten gedroegen zich niet alleen veel energieker, ook zagen hun hersenen er beter uit en verbeterde hun geheugen duidelijk.

De wetenschappers hopen op basis van hun bevindingen ooit een antiverouderingsmiddel voor mensen te kunnen maken, zei Ames. De universiteit heeft inmiddels patent op de combinatie van de twee stoffen - die normaal ook in de lichaamscellen voorkomen - en probeert het middel inmiddels al uit op mensen.

Een van de stoffen die bij het onderzoek werd gebruikt heeft een energieversterkende werking en de andere is een anti-oxidant die een antiverouderingseffect heeft. De combinatie blijkt een positieve invloed te hebben op de mitochondriën in de lichaamscellen. Mitochondriën zijn deeltjes in de cel die energie produceren. Hun aftakeling is een belangrijke oorzaak van veroudering.

Bij de energieproductie in de cellen ontstaan zogenoemde vrije radicalen, die een verwoestend effect hebben op de werking van de cellen. De stof die de ratten toegediend kregen maakte de vrije radicalen onschadelijk en zorgde voor verbetering van het proces van energieproductie.

Een woordvoerster van het Britse onderzoeksinstituut Research into Ageing reageerde enthousiast op de resultaten van het Amerikaanse onderzoek. "De grote stap voorwaarts is dat zij er in geslaagd te zijn een anti-oxidant in de mitochondriën te krijgen", zei Caroline Bradley. Hoewel er volgens haar nog veel meer duidelijk moet worden, gelooft zij dat dit resultaat de eerste stap