DAMASCUS - Syrië hoopt nog dit weekeinde te beginnen met het terughalen van de veiligheidstroepen van de straten.

Dat heeft de Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken, Abdulfattah Ammura, gezegd in de zaterdageditie van de Britse krant The Daily Telegraph.

De Syrische autoriteiten hebben zaterdag naar eigen zeggen 553 gevangenen vrijgelaten ter gelegenheid van het belangrijke islamitische feest, het Eid al-Adha of Offerfeest.

Het zijn mensen die zijn gearresteerd ''gedurende de gebeurtenissen in Syrië'' en die geen bloed aan hun handen hebben. Aangenomen wordt dat de autoriteiten hiermee geweldloze betogers bedoelen.

Vrede

Het regime van president Bashar al-Assad stemde woensdag in met een routekaart naar vrede van de Arabische Liga.

Daarin staat onder meer dat Syrië zijn militairen moet terugtrekken uit de steden. Ammura zei dat daar hard aan wordt gewerkt en dat Damascus ook alle andere afspraken met de Arabische Liga wil nakomen.

Betogers

Naast de terugtrekking van militairen uit de steden staat in het akkoord van Syrië en de Arabische Liga dat het doden van betogers direct moet stoppen.

Het regime heeft er verder mee ingestemd alle politieke gevangenen vrij te laten, een dialoog te beginnen met de oppositie en journalisten en mensenrechtenorganisaties toe te laten.

De voorzitter van de Arabische Liga, Nabil al-Arabi, wees er zaterdag nog eens op dat Damascus de afspraken moet nakomen. Hij zei dat het mislukken van het vredesplan ''rampzalig zal zijn voor Syrië en de hele regio.''

Waardeloos

Vooralsnog lijkt de vredesdeal echter waardeloos. Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten zijn zaterdag in de stad Homs in middden-Syrië zeker 13 burgers doodgeschoten. Tanks schieten er op burgers.

Naast de doden vielen tientallen gewonden. Die blijven soms onbehandeld op straat liggen. In de stad is volgens een activist geen brood meer te krijgen.

In de noordwestelijke provincie Idlib, niet ver van de grens met Turkije, zouden vier leden van een regeringsgezinde militie door deserteurs zijn omgebracht.

Vrijdag

Ook vrijdag was een dag van veel geweld. Volgens de oppositie en mensenrechtengroeperingen werden bij protesten tegen het regime in meerdere steden meer dan 23 betogers gedood. Tientallen anderen raakten gewond.

De autoriteiten drukken protesten tegen de machthebbers sinds halverwege maart met geweld de kop in. Inmiddels zijn hierbij ruim 3000 mensen omgekomen 

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier