MANILLA - De Filippijnse regering heeft maandagavond op de televisie video-opnamen laten uitzenden waarop te zien is hoe moslimrebellen van de groepering Abu Sayyaf soldaten van het regeringsleger onthoofden. Volgens een woordvoerder van de overheid is dat bedoeld om meer steun te krijgen voor de operatie van het leger samen met Amerikaanse troepen tegen de groepering.

De opnamen laten met kapmessen gewapende leden van Abu Sayyaf zien die een soldaat omsingelen die met gebonden handen geknield op de grond zit. De militair krijgt de gelegenheid te bidden terwijl een man hem van achteren nadert en hem het hoofd afhakt. Een tweede soldaat wordt op soortgelijke wijze voor het oog van de camera afgemaakt.

De video is volgens een woordvoerder van de regering enkele jaren geleden door soldaten gevonden die een kamp van Abu Sayyaf op het eiland Basilan hadden veroverd. Op dat eiland houden de rebellen nog steeds twee Amerikanen en een Filippijn in gijzeling.

De videoband bevat opnamen die teruggaan tot 1994. Die schijnen volgens de regeringswoordvoerder te zijn gemaakt om aan de 'peetvaders' van Abu Sayyaf in het buitenland te laten zien dat de groepering de strijdkrachten flink te grazen neemt.