ATHENE - De Griekse premier George Papandreou heeft zaterdagochtend (plaatselijke tijd) de vertrouwensstemming over zijn positie overleefd.

153 parlementariërs stemden met ja, 145 met nee. Dit maakte de parlementsvoorzitter bekend tijdens de rechtstreeks op tv uitgezonden vergadering.

Eerder waren er berichten over mogelijk uitstel van de cruciale stemming.

Brede coalitie 

Papandreou wil nu een brede coalitie vormen om te voorkomen dat de internationale noodsteun voor Griekenland wordt opgeschort. Het is echter de vraag of hij die coalitie ook zal gaan leiden.

Bronnen in Athene meldden tijdens het debat over de positie van Papandreou dat leiders van enkele kleinere partijen bereid zijn een coalitie onder leiding van minister van Financiën Evangelos Venizelos te steunen, op voorwaarde dat Papandreou opstapt.

Aan dat verzoek kwam Papandreou niet tegemoet. Hij gaf wel aan dat hij bereid is te praten over de vraag wie de nieuwe regering moet gaan leiden.

Oppositiepartij

De voorzitster van de kleine centrumrechtse partij Bakoyanni gaf voorafgaand aan de stemming al aan bereid te zijn mee te doen aan de vorming van een coalitie.

De leider van de grootste oppositiepartij de Nieuwe Democratie, Antonis Samaras, wees het voorstel van de premier echter af. Hij wil nieuwe verkiezingen.

Lees alle berichten over de Griekse crisis in ons nieuwsdossier

Debat Papandreou