DEN HAAG - Automobilisten die voor de tweede keer dronken achter het stuur zitten en van de rechter tijdelijk niet meer mogen rijden, moeten opnieuw een rijexamen afleggen. Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer van PvdA en CDA.

PvdA-Tweede-Kamerlid Wolfsen lanceerde dit plan maandag. Hij schat het aantal betrapte automobilisten die te veel hebben gedronken op ruim 45.000 per jaar. Het Tweede-Kamerlid wil dit terugbrengen, door naast de geldboete en de ontzegging van de rijbevoegdheid door de rechter de recidivist opnieuw examen te laten verrichten.

Nu kan het CBR dat alleen doen na een onderzoek waar ook een psychiater aan te pas komt. Wolfsen wil daar vanaf: "Laat de zwaarste gevallen zelf maar aantonen dat ze nog auto kunnen rijden."

Volgens CDA-Tweede-Kamerlid De Pater past het plan van Wolfsen in het al eerder gelanceerde voorstel van het CDA om net als in Duitsland een puntenrijbewijs in te voeren. Bij dat systeem krijgen automobilisten standaard een aantal punten op hun rijbewijs en worden die afgetrokken bij overtredingen variërend van rijden door rood tot dronken een ongeluk veroorzaken. "Wie al zijn punten kwijt is, moet opnieuw examen doen", aldus De Pater.