DEN HAAG - Staatssecretaris Adelmund (Onderwijs) gaat moslimscholen die extremistische ideeën in hun lesstof verwerken keihard aanpakken. "Scholen die over de grens gaan, kunnen hun borst nat maken", dreigde Adelmund maandagavond in tv-programma NOVA.

Volgens onderzoek zouden tien van de 32 moslimscholen in Nederland rechtsstreekse banden onderhouden met Saudi-Arabië. Rijke Saudiërs geven deze scholen geld en proberen zo invloed uit te oefenen op de scholen.

In bepaald lesmateriaal wordt onomwonden aangezet tot haat en rancune tegen de Westerse samenleving, stelt Adelmund vast. Dat druist in tegen de Nederlandse Grondwet, aldus de PvdA-bewindsvrouwe. "Dat heeft niets meer met vrijheid van godsdienst te maken." Bovendien gaat het hier gewoon om Nederlandse onderwijsinstellingen. De kinderen die op die scholen zitten, maken deel uit van de Nederlandse samenleving.

'Aantijgingen zijn belachelijk'

De conclusie dat moslimscholen aanzetten tot haat is harstikke belachelijk. Lesstof met extremistische ideeën is minimaal twaalf jaar oud en wordt niet meer gebruikt. Verder is het zeker zes jaar geleden dat islamitische basisscholen geld hebben ontvangen van fundamentalisten uit landen als Saoedi-Arabië.

Dat heeft voorzitter M. Douiyeb van de ISBO, de koepelorganisatie van moslimscholen, dinsdag gezegd in VARA's Ontbijtradio. Hij reageerde op een uitzending van het tv-programma Nova. Dit presenteerde maandag een onderzoek waaruit onder meer zou blijken dat een aantal van de 32 moslimscholen in Nederland extremistische ideeën in hun lesstof zouden verwerken.

BVD

Woensdag komt de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) met een onderzoek naar extremistische incidenten op moslimscholen. Scholen die over de grens zijn gegaan, krijgen het Openbaar Ministerie achter zich aan, aldus Adelmund. "Dit is erg zorgwekkend."