ATHENE - Het Grieks kabinet van premier George Papandreou is sinds donderdag 11.00 in spoedzitting bijeen.

De regering wankelt door het verzet dat rijst tegen het plan om een referendum te houden over de aanvaarding van het Europese reddingsplan. In het debat over het regeringsbeleid lijkt de premier nu al, meer dan een dag voor de geplande stemming van vrijdagavond, zijn meerderheid kwijt te zijn.

De Griekse premier George Papandreou is niet afgetreden en is ook niet van plan om dat te doen. Dat heeft zijn chefstaf Regina Vartzeli donderdag gezegd tegen de krant Proto Thema. Wel heeft Papandreou na de spoedzitting een afspraak gepland met de president van Griekenland, Karolos Papoulias, zo meldt persbureau Reuters.

Een persconferentie van José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, en EU-president Herman Van Rompuy is in afwachting van de uitkomsten in Griekenland en de gesprekken die hierover door de Europese regeringsleiders momenteel in Cannes tijdens de G20-top worden gevoerd uitgesteld tot nader order.

Minister van Financiën

De Griekse minister van Financiën, Evangelos Venizelos heeft zich donderdag publiekelijk tegen het referendum gekeerd. Venizelos is een partijbons van de regeringspartij Pasok en vicepremier.

Hij was eerder deze week even uitgeschakeld door een ontsteking, maar sinds zijn herstel lijkt hij Papandreou's plan voor een volksraadpleging over de impopulaire maatregelen die het plan meebrengt, te torpederen.

Dreiging

Ook minister van Ontwikkeling Michalis Chryssohoidis zou tegen het referendum zijn. Volgens de Griekse staatszender NET heeft Chryssohoidis gezegd dat het Griekse parlement moet stemmen over het jongste Europese financiële hulppakket.

Papandreou heeft gezegd dat de volksraadpleging op 4 december kan plaatshebben.

De regering en de Pasok lijken uiteindelijk de rijen toch niet langer gesloten te houden. De vrees voor nieuwe verkiezingen die de oppositie naar verwachting wint, hield de Pasok bijeen. Maar de dreiging dat Griekenland de euro moet opgeven en wanorderlijk in een bankroet stort, wordt groter.

Twijfel

Venizelos beklemtoonde dat er beslist geen twijfel mag worden geschapen over de wil van zijn land in de eurozone te blijven. Die twijfel zaaide Papandreou maandag plotseling scheutig met zijn plan voor een volksraadpleging. Nu wordt alom gespeculeerd over 'Griekenland uit de euro'.

Een vertrek uit de euro is op dit moment volgens de Europese verdragen niet mogelijk zonder ook de Europese Unie te verlaten. Dat zei een woordvoerster van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, donderdag desgevraagd.

"Het verdrag voorziet nu niet in een exit uit de eurozone zonder ook uit de EU te vertrekken'', aldus de zegsvrouw.

Aftreden

Dimitris Lintzeris, een lid van de socialistische partij Pasok van Papandreou, riep de premier donderdag op af te treden. ''Hij behoort tot het verleden'', stelde Lintzeris.

In het parlement wordt vrijdag een vertrouwensstemming gehouden. Volgens NET zullen twee parlementariërs van Pasok zich van stemming onthouden, waardoor de regering geen meerderheid meer heeft in de 300 leden tellende volksvergadering.

Noodhulp

In de nacht van woensdag op donderdag bleek dat Griekenland een al toegezegd bedrag van 8 miljard euro noodhulp vooralsnog niet uitbetaald krijgt. Het bedrag is onderdeel van het hulpprogramma voor Athene van 110 miljard euro.

Europa wil op deze manier Griekenland onder druk zetten zich te houden aan de afspraken die vorige week zijn gemaakt in het kader van het internationale reddingsplan voor het armlastige Zuid-Europese land.

Vertrek

Bondskanselier Merkel zei woensdagavond dat een vertrek van Griekenland uit de eurogroep geen taboe meer is. Volgens haar moeten het Griekse volk duidelijk laten weten of het in de eurozone wil blijven of niet.

''We hebben psychologisch een nieuwe situatie bereikt", aldus Merkel die daar aan toevoegde dat de staten van de eurozone op een Griekse uittreding zijn voorbereid.

Volg de laatste ontwikkelingen op ons liveblog

Lees alles over de schuldencrisis

Dossier Griekenland