AMSTERDAM - Saadi Kaddafi, zoon van de omgekomen Libische ex-dictator Muammar Kaddafi, heeft Interpol verzocht om het internationale arrestatiebevel dat tegen hem is uitgevaardigd te laten vallen.

Volgens de advocaat van de derde zoon van Kaddafi is de nieuwe machthebber van Libië, de Nationale Overgangsraad (NTC), “niet in staat om hem een eerlijk proces te garanderen”. Dat schrijft persbureau Reuters dinsdagavond.

Interpol heeft in september een zogeheten ‘red notice’ uitgegeven waarmee landen wordt verzocht Saadi Kaddafi (38) te arresteren en uit te leveren. De NTC wil de zakenman berechten. Hij zou als hoofd van de voetbalbond eigendommen hebben verduisterd en mensen hebben geïntimideerd onder bedreiging van wapens.

In de brief die advocaat Nick Kaufman aan Interpol heeft gestuurd en waarvan Reuters een kopie heeft, staat dat het feit dat Muammar Kaddafi en diens zoon Mutassim vorige maand om het leven zijn gebracht ervoor zorgt dat het voor zijn cliënt niet veilig is om aan Libië te worden uitgeleverd.

Saadi vluchtte in september naar buurland Niger. Dat land liet al eerder weten hem niet uit te leveren aan Libië, omdat hij daar geen eerlijk proces zou krijgen.

Lot

“Het lijdt geen twijfel dat mijn client een zelfde lot te wachten staat als hij naar Libië terugkeert”, aldus de advocaat, die stelt dat het arrestatiebevel een “puur politieke bedoeling heeft”.

Interpol en het Internationaal Strafhof (ICC) vaardigden eerder al arrestatiebevelen uit tegen Muammar Kaddafi, diens tweede zoon Saif al-Islam Kaddafi en veiligheidschef Abdullah al-Senussi.

Van hen is alleen Saif al-Islam nog in leven. Hoofdaanklager van het ICC Luis Moreno-Ocampo zei vorige week dat het Strafhof in indirect contact met hem staat en onderhandelt over een overgave.

Regime

Het 42-jaar oude autoritaire regime van Muammar Kaddafi viel eind augustus toen zijn tegenstanders na een strijd van zes maanden het regeringsbolwerk in Tripoli overmeesterden.

De dictator vluchtte naar, zo bleek later, zijn geboorteplaats en laatste bolwerk Sirte. Daar werd hij op 20 oktober gepakt en om het leven gebracht.

Overzicht: de kinderen van Kaddafi

Chronologie van de Libische opstand

Alles over de gebeurtenissen in het Midden-Oosten