AMSTERDAM - De 35-jarige man die wordt verdacht van het neersteken van een medewerker van de Mgr. Hermusschool in Amsterdam wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam zondag gezegd.

Over het motief en de omstandigheden van het steekincident bestaat nog geen duidelijkheid. "We zijn daar nog mee bezig'', aldus de woordvoerder van het OM. De toestand van het 59-jarige slachtoffer is onverminderd zorgwekkend. "Het gaat niet beter en het gaat niet slechter. Hij leeft in ieder geval nog en daar putten we een sprankje hoop uit'', zegt regiodirecteur D. van der Bijl van de Effatha Guyot Groep, waartoe de school behoort.

De 59-jarige man werd vrijdagmiddag neergestoken op de Mgr. Hermusschool. Dat gebeurde in een afgesloten ruimte, buiten het zicht van de leerlingen. De 35-jarige verdachte is een oud-leerling van de school, zo vertelde stadsdeelvoorzitter H. Goettsch. Het slachtoffer onderging vrijdag een spoedoperatie en ligt sindsdien op de intensive care. De man, van wie alleen de voornaam Peter bekend is, is al ruim twintig jaar verbonden aan de Mgr. Hermusschool. Het is een school voor kinderen met spraak- en hoorproblemen. Het slachtoffer geeft zelf geen les, maar begeleidt docenten en kinderen op reguliere scholen die te maken hebben met spraak- en hoorproblemen.

De school is maandag dicht. Dan komen wel de docenten bij elkaar. Dat deden ze ook dit weekend al, zei Van der Bijl. ,,Onze eerste zorg is nu de docenten. We zorgen eerst voor hen, zodat zij straks voor de leerlingen kunnen zorgen'', aldus Van der Bijl. Wanneer dat zal zijn is mede afhankelijk van de toestand van hun collega.