TBILISI/MOSKOU - De 36-jarige Michail Saakasjvili is zondagmiddag beëdigd als president van Georgië. Hij werd daarmee - twee maanden na de zogenoemde rozenrevolutie - het jongste staatshoofd van Europa. Bij de plechtigheid voor het parlementsgebouw in de hoofdstad Tbilisi waren de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en de Verenigde Staten aanwezig. Namens de Europese Unie was de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Brian Cowen bij de inauguratie.

Nadat Saakasvili de eed op de grondwet had afgelegd, speelde een orkest de negende symfonie van Beethoven, "Ode an die Freude'', die de officiële hymne van de Europese Unie is. Eerder op de dag had Saakasjvili in de hoofdstad Batoemi van de autonome regio Adzjarië een militaire parade afgenomen.

De feestelijkheden rond de inauguratie waren zaterdag al begonnen. Enkele honderden mensen woonden in een klooster een orthodoxe dienst bij. Saakasjvili beloofde zaterdag weer eenheid in zijn land te brengen. "Vandaag moeten we een nieuwe toekomst bouwen, een nieuw Georgië'', zei Saakasjvili. "Wij moeten weer een eenheid worden'', betoogde hij, doelend op de twee regio's in Georgië die zich niet meer onder het centrale gezag bevinden. Saakasjvili werd op 4 januari met bijna 97 procent van de stemmen gekozen, nadat hij de 71-jarige president Sjevardnadze op vreedzame wijze naar huis had gestuurd.