BANGKOK - De Thaise premier Thaksin Shinawatra heeft zondag toegegeven dat de regering twee weken lang niet heeft gezegd dat zij een uitbraak van vogelgriep vermoedde. Hij zei dat de regering wel maatregelen had genomen alsof er een uitbraak van vogelgriep was, maar dat zij dat niet had gemeld uit vrees voor een golf van paniek.

De premier kwam met zijn mededeling op een moment dat de kritiek op de regering toeneemt omdat zij de vogelgriepcrisis volgens velen niet goed aanpakt. Thailand is de grootste producent van kip in Azië en de vogelgriepepidemie kan de industrie op enorme verliezen komen te staan. Tal van landen hebben al import van kip uit Thailand verboden.

De regering heeft 400 militairen en honderd gevangenen ingezet om in de provincie Suphan Buri ten noorden van Bangkok miljoenen kippen af te maken in de hoop de vogelgriepepidemie in te dammen. Onderminister Newin Chidchop van Landbouw zei dat de regering niet aan gewone arbeidskrachten kon komen voor de ruiming van de dieren omdat veel mensen niet in de buurt van zieke kippen durven te komen.

Al de kippen in de provincie Suphan Buri, een van de belangrijkste gebieden in de Thaise kippenindustrie, worden afgemaakt. Jaarlijks wordt daar een miljard kippen geproduceerd. De export levert jaarlijks 1,2 miljard euro op. Vice-premier Somkid Jatusripitak zei dat in zestien van de 76 Thaise provincies operaties aan de gang zijn om besmette kippen af te maken en dat die doorgaan tot het virus is geëlimineerd. "Zelfs als het in het hele land moet, doen we dat.''

Kleine kippenboeren zijn boos op de regering omdat die de vermoedens van vogelgriep zo lang stil heeft gehouden. Zij zeggen dat de overheid de grote kippenproducenten hiermee heeft geholpen, maar dat de kleine boeren de dupe zijn.

Indonesië

Ook Indonesië heeft zondag een uitbraak van vogelgriep bij kippen bevestigd. De regering zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat de ziekte zich naar mensen heeft verspreid, deelde een woordvoerder van het ministerie van Landbouw mee.

Tot dusver heeft Indonesië volgehouden dat er geen vogelgriep in het land was en dat de dood van duizenden kippen de afgelopen drie maanden te wijten was een de ziekte van Newcastle. Dat is een ziekte die niet gevaarlijk is voor mensen en die geen invloed heeft op de veiligheid van kippenvlees.